dimarts, 19 d’abril del 2016



El Jilguero. (The Goldfinch). Donna Tartt.

Traducció d'Aurora Echevarría.

Ed. Lumen.










                                                     
Donna Tartt.
 

Nascuda el desembre de 1963 a Greenwood (Mississippi), la Donna   ja publicava poesies als 13 anys i guanyava tots els concursos literaris als que es presentava. En arribar a la Universitat en Morris es va fixar en ella i després d’ésser escriptora a la residència, el mateix Morris li va suggerir que es traslladés al Bennington College, universitat d’arts literàries. Als 28 anys va publicar el seu primer llibre i 10 anys més tard la seva segona novel·la i després la tercera,una novel·la de ficció que és aquesta, El Jilguero amb la que  va guanyar el Premi Pulitzer l’any 2014.

Tot comença en una habitació on el personatge principal, en Theo, està tancat des de fa molts dies i no ha parat de beure i de fumar, té por tot i que és un noi jove, però el camí recorregut ha estat llarg i ara ni tant sols sap com ha arribat fins a aquí. Tot havia començat quan era un nen i va anar al Museum de Nova York amb la seva mare. Allà mentre era amb la seva mare contemplant un quadre, que després ell mateix es va emportar, es produeix una gran explosió. Després tot és confusió, esglai, destrucció i l’angoixa per la seva mare a qui no pot trobar. Recorda el quadre, era un ocell amb plomes daurades, era el Jilguero, un quadre del segle XVII que ara ha desaparegut enmig del fum, la pols i un museu esfondrat. Passats els primers moments i un cop ha sortit d’allà, es troba orfe de mare i a partir d’aquest moment ja no farà res amb la seva vida que no sigui malgastar-la. Una única cosa el persegueix totes les nits, el record d’una nena pel-roja i un paquet que porta a la mà fins a arribar a Holanda.


Si vols saber qui és aquesta nena pel-roja que recorda totes les nits i què és això que porta a la mà? Has de llegir aquesta història i no perdre’t detall, perquè aquesta novel·la de ficció no ha fet més que començar. En Theo en aquesta habitació tancat ja fa una setmana però perquè? què l’ espanta? com ha arribat fins aquí?, Retrocedeix aquests 10 anys en el temps i vés desfilagarçant tots els misteris que s’han quedat amagats en el moment de l’explosió al museu: un quadre desaparegut i que absolutament ningú sap què se n’ha fet, un nen orfe de mare i què ha fet durant aquests anys, una nena pel-roja que voldràs saber qui és, d’on surt i què la lliga al protagonista. Us asseguro que és una història ben lligada i que dona gust llegir, amb estones de suspens, d’intriga,....,i no us espanteu pel nombre de pàgines, perquè la lectura se us farà tant amena que quan comenceu, només buscareu temps per saber com acaba.


Lumen.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada