dimecres, 1 de juny del 2016

Cómo ser mujer. (How To Be a Woman). Caitlin Moran. 

Traducció de Marta Salís.  

Ed. Anagrama.


Caitlin Moran.

 

La Caitlin Moran és una periodista anglesa, però no acaba aquí, és també escriptora i columnista  nascuda a Brighton el 5 d'abril de 1975. Treballant a The Times, les seves columnes iròniques, crítiques i autobiogràfiques han fet que fos coneguda. Ha rebut premis diversos com el guanyat l'any 2010 el Premi de la Premsa Britànica a la millor columnista  de l'any, i l'any següent el de millor crítica i entrevistadora. Tot i que va començar a escriure als 15 anys, ha estat aquest, el seu segon llibre, el que ha suposat el més gran èxit en els darrers anys en llengua anglesa. Aquesta obra l'ha fet guanyar el guardó com a llibre de l'any en els Galaxy National Book Awards, i se n'han venut més de mig milió d'exemplars. I sembla ser que tard o d'hora en veure'm una adaptació cinematogràfica.


Tot comença el dia que ella fa els tretze anys, el 5 d'abril de 1988,la seva mare li està preparant una festa d'aniversari, però fins a aquell moment el dia no està sent el millor dels dies. L'han perseguit uns vàndals i després de córrer per fugir-ne ha acabat plorant agafada a la seva gossa, a la que considera la seva única amiga, però també una gossa estúpida degut a un problema psicològic que no és altre que la por que té a un munt de coses i que li ha impedit ser un gos policia. A partir d'aquí ens fa tot un relat de la seva vida en les diferents etapes i com ho veu ella des del punt de vista d'una dona, és a dir, com el fet de ser la gran de cinc germans i noia ha marcat la seva relació amb els canvis que ha experimentat el seu cos, el dilema amb el menjar, que per a les dones és crucial si el que es desitja és tenir un cos bonic, i clar està també de les seves relacions amb els homes, la seva sexualitat, l'avortament i la maternitat i de les feines, ja siguin dins o bé fora de casa. Fa també un repàs per la música en aquestes etapes per les que va passant i de les quals només n'he esmentat algunes perquè és molt millor anar-les recordant a mida que es va llegint el llibre.

Si el que busques és passar una bona estona rient de veritat, aquest és el teu llibre, no és un llibre profund i per pensar i meditar, no ho aconseguiràs amb aquest llibre, però evocaràs records des de la franquesa i la ironia que suposa fer-se gran, això sí amb un sentit de l'humor eloqüent i sarcàstic. Has pensat mai en quin horror això d'haver-te de depilar? per no parlar de com mentre la teva mare estava tota feliç perquè ja eres dona, tu et senties com si t'haguessin fet la pitjor jugada de la teva vida, doncs aquestes són algunes de les situacions que et trobaràs en aquesta novel·la i contràriament al que vas fer en aquell moment, ara riuràs de com una cosa tant seria com la condició femenina és posada per escrit d'una manera tant oberta, sincera i a la vegada amb un toc de provocació, perquè no podem perdre de vista la posició feminista des del que l'autora ens parla al llarg de tot el relat i que és tant important que tinguem present mentre llegim.

Anagrama.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada