dimecres, 25 de març del 2020




   El lector.(Der Vorleser).Bernhard Schlink.

  Traducció de Joan Parra Contreras. 

  Ed. Anagrama.


    Veritat o dignitat? Què triaries? I si la veritat fes que una altre persona perdés la seva dignitat? Com diu un fragment del text: 


Ed. Anagrama
  "Imagina't que algú es dirigeix a la seva perdició sabent que és la seva perdició i tu pots salvar-lo. El salvaries? ..... Imagina't que en un judici s'ha demostrat que el criminal era destre, però l'acusat no s'atreveix a revelar que és esquerrà, perquè li fa vergonya, i el condemnaran. Li diries al jutge?"  

Imagina't que l'únic motiu pel que no diu la veritat és aquest, la vergonya. Dit així..pot semblar molt senzilla la decisió, però què tal si et tornes a repetir les mateixes preguntes després d'haver llegit el llibre.

     Els protagonistes, en Michael Berg i la Hanna. Ell té 15 anys, ella en té 36. Un dia en Michael trona d'escola i no es troba bé, és aleshores quan coneix a la Hanna, ella se l'emporta a casa i en té cura fins que ell ja està prou bé com per tornar a la seva. Tot comença amb un agraïment, després s'acaba convertint en quelcom més, fins que entre els dos té lloc una relació eròtica-amorosa en la que Hanna li demana que abans d'estimar-se en Michael li llegeixi fragments de llibres de Goethe, Tolstói, Dickens,...Durant mesos això es transforma en una mena de ritual entre tots dos, i així ella cada vegada s'emocionava més i volia que llegís més perquè no entenía de vegades com podia ser que alguns personatges fossin tant tontos. I de sobte un dia, sense més ni menys...la Hanna desapareix sense deixar rastre, per tornar a reaparèixer 6 anys més tard en un judici....

   Si us dic la veritat...és una novel.la fantàstica, la vaig llegir fa molt de temps i, ho he tornat a fer diverses vegades, perquè és d'aquelles que t'arriben al cor i que a més et posen en un dilema moral.
La novel.la aplega en un tota una barrega de sentiments que a tots ens són propers, amor, honor, compasió, horror, supervivència, justicia, perdó....
Encara a dia d'avui...no sé què faria jo, per quina opció em decantaria, fer el que és correcte o el que un pot considerar correcte...no sempre és fàcil. Si el correcte, el que és just, és dir la veritat però....fa més mal a la persona a qui encara estimes, més mal que deixar que sigui condemnada...haurà valgut la pena?..I si pel contrari, no dir la veritat i deixar que sigui condemnada aquesta persona, sí..li otorga la seva dignitat...però,...deixaries de pensar en algún moment que potser et vas equivocar i vas deixar que fos condemnada?...


Berhard Schlink
   Bernhard Schlink, nascut a Alemanya l'any 1944, és escriptor i també jutge. Així com també és professor d'història de la llei en una Universitat de Berlín. Va publicar El Lector l'any 1995, val a dir que, encara que només de manera parcial, és una novel.la autobiogràfica. Es convertí en èxit de vendes a Alemanya i es va traduir a 39 idiomes. La novel.la li va fer guanyar multitud de premis com per exemple: el premi Hans Fallada, el premi Welt, el premi italià Grinzane Cavour, el francès Laure Bataillon.... L'any 2008 un director britànic en va fer l'adaptació cinematogràfica, The Reader, que protagonitzada per Kate Winslet i Ralph Fiennes va ser mereixedora de l' Òscar a la millor actriu i també el Globus d'Or a la millor actriu.

 

 
         



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada