dijous, 14 d’abril del 2016



La  llebre amb els ulls d’ambre. Una herència oculta. (The Hare with Amber Eyes).  Edmund de Waal.

Traducció de Carles Miró.

Ed. Quaderns Crema.

L'Hôtel Ephrussi.




Edmund De Waal (Nottingham,1964), és un famós ceramista conegut per les seves instal·lacions de impecables atuells. Les seves obres s’han exposat a diferents museus i col·leccions, entre ells el Victòria & Albert Museum i la Tate Britain. Actualment és professor de ceràmica a la Universitat de Westminster i viu a Londres. El cert  és que tot i el seu reconeixement en el món de l’art, en d’altres indrets del món el coneixen com l’autor d’una biografia familiar publicada en 2010 que fou un best-seller inesperat.   



La història arrenca en el moment en que el protagonista rep l’encàrrec per part d’en Jiro, un dels personatges, mitjançant un document segellat, d’ésser ell qui tingui cura de la seva col·lecció de netsukes. N’hi ha dos-cents seixanta-quatre, i per a ell fins a  aquell moment no són més que una col·lecció molt gran d’objectes molt petits fets de fusta de castanyer, d’om i  d’ivori. Totes aquestes figuretes li caben al palmell de la mà. Però aviat descobrirà tota la història que hi ha al darrere d’aquestes figuretes, una història plena de viatges que són en definitiva tota una herència familiar al llarg dels anys, les guerres, les pèrdues, l’amor....i tot això emmarcat dins el que fou la història d’Europa dels segles XIX i XX. L’eix de la narració és una d’aquestes figuretes, una petita llebre amb els ulls d’ambre barrejada amb les monedes d’una butxaca i acaba portant-nos al descobriment d’un mateix.


Si t’agrada la història i sobretot l’art sens dubte és un llibre que t’atrapa des del primer moment. No és un llibre que et llegiries en un moment, però sí del que en gaudiràs cada pàgina, és tota una lliçó d'història de l'art en el més ampli sentit, pintura(Degas, Morisot, Monet, Renoir,...),música (Mahler, Strauss, Schubert,..) i mencions a pensadors, escriptors....Tot un retrat del París, la Viena i en definitiva l'Europa des del 1871 fins al 2009 viscuda a través de les generacions d'una mateixa família. T’adonaràs del gran valor que de vegades tenen les coses que pensem que són més petites i fins i tot insignificants i de passada gaudint d’elles et trobaràs immers en uns fets de la història que com massa sovint passa són desconeguts perquè el pas dels anys s’ha encarregat de fer-los desaparèixer. Vaig llegir que era un d’aquells llibres al que un retorna al cap del temps i és cert, va arribar a les meves mans farà més de 3 anys i fa pocs mesos vaig tornar-me’l a llegir i el vaig gaudir  tant o més que la primera vegada, suposo que perquè sóc neboda d'un pintor que malauradament trobo molt a faltar i encara puc sentir l'olor que feia l'habitació on pintava i on jo havia dormit tantes vegades.

Fa molt poquet que acaba de sortir a la venda un nou llibre de l’Edmund De Waal, L'or blanc i promet ésser també un veritable plaer perdre’s en les seves pàgines per a aquells a qui La Llebre amb els ulls d'ambre va atrapar dins el món de l’art.



Quaderns Crema.








                

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada